lördag 14 april 2012

Uppmärksamhetsregeln

Boken tar upp uppmärksamhetsregeln eller u-regeln som den också kallas:

" Det barn får uppmärksamhet för kommer de att fortsätta med"

Det många föräldrar glömmer är att dålig uppmärksamhet är också uppmärksamhet! Barn vet inte skillnad på dålig uppmärksamhet och positiv uppmärksamhet, men de är väl medvetna om när dem får föräldrarnas uppmärksamhet och därför fortsätter dem med de beteende (oavsett om de är positiv eller negativ) som dem får uppmärksamhet för!

Har du tänkt på hur många gånger exempelvis ditt barn börjar göra hyss när du pratar i telefon? Den söker uppmärksamhet!

Boken upplyser om att försöka uppmuntra barnens bra beteende och försöka "glömma" och inte se dåligt beteende. Varje gång du tjatar på ditt barn kan du fundera om det finns en positivt beteende som går att uppmuntra istället.

Exempel från boken:

Istället för att tjata på barnet...
.. slänger jackan på golvet (uppmuntra istället varje gång barnet hänger upp jackan)
.. sölar med maten (äter fint)
.. börjar utan att fråga (väntar på sin tur)
.. bråkar med sitt syskon (leker bra med sitt syskon)


UTMANING: Ha en "tjatfri" dag och var närvarande och uppmuntra barnet i allt den gör! Se hur uppmuntran får ditt barn att växa och vilken stor skillnad det gör på ditt barn på en dag!



När vi testade på det här på våra 2-åriga son, upptäckte vi att han kan så mycket mer än vi har trott. Han blev glad när vi tillät honom göra mer saker och han krävde inte lika mycket uppmärksamhet från morgon till kväll då vi uppmuntrade honom när han åt bra, när han lekte snällt och när han var duktig att lägga bort nappen. Uppmärksamheten riktades på positiva saker, vilket gjorde att han var mycket gladare. Dock de vi till våra egen nackdel upptäcker är att hur mycket lättare de är som förälder se de där som barnet inte gör och hur lätt de är att man glömmer uppmärksamma de positiva som barnet gör! Exempelvis: Brukar du berömma under måltiden ditt barn när han äter bra? Vi brukar säga efteråt att vad duktigt du åt, men glömmer oftast att under måltiden berömma, vilket i sin tur kan ta väldigt lång tid och krångla. Däremot när vi väl uppmuntrar honom även under måltiden äter han utan "krångel". Kommentera gärna hur de gick för dig en dag med positiv uppmärksamhet! Ps. Testa det här på din partner också, så kommer du se vilken skillnad de gör även på honom/henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar