torsdag 19 april 2012

Barnstund

Det viktigaste nog av hela kursen av familjeverkstad och som berörde mig mest var att avsätta tid för barnstund.

Barnstund är tid då du har full fokus hela den tiden du väljer att avsätta utan distraktion från något annat. Där barnet får välja och styra och känna din närvaro.

Helst ska du göra det här varje dag, men varannan dag är också acceptabelt.

1. Avsätt tid - exempelvis 15 min om dagen)

2. Barnet väljer aktivitet - Ni gör tillsammans något som barnet väljer att göra utan förslag från dig.

3. Låt barnet styra leken - Du ska varken fråga, ge instruktioner eller styra leken, utan bara följa med och vara närvarande. De här är inte en stund du ska lära barnet något, utan ni ska få en tid där njuter av varandras sällskap och uppmärksamhet.

4. Beskriv vad barnet gör - Då bekräftar du att du är närvarande och du visar att du är intresserad. Försök att undvika att värdera prestationer utan prata "neutralt"

5. Visa entusiasm - Visa att du tycker de är roligt att vara med ditt barn. Uppmuntra barnet när den deltar och försöker, inta att den "lyckas".

TIPS för barnstunden:

* Om barnet missköter sig under barnstunden, gå ifrån och kom åter när barnet beter sig bra igen kom tillbaka som inget hade hänt (u-regeln).

* Om det är svårt att avsluta barnstunden med barnet, så kan du förbereda barnet att säga några minuter innan att snart är den slut då du ska laga mat exempelvis eller använd en äggklocka exempelvis.

* Försök hitta den där "gömda / glömda" tiderna. Du kanske har en 15 minuter över på väg till skolan med barnet, använd den till att samtala med full närvaro. Hitta dina gömda fällor om de är svårt att få tiden till annars.

* Spegla vad barnet säger dvs. upprepa det barnet säger men med andra ord!
Om ni varit i lekparken kan du säga: "Vi gick till stora lekparken idag. De var jättekul!"

*Var försiktig med frågor - försök undvika slutna frågor där man bara kan svara ja eller nej. Använd öppna frågor, där man kan hålla igång ett samtal: "Vad tycker du om din slöjdlärare?" jämfört med "Är din slöjdlärare snäll?" Ibland kan det vara bra att vara tyst och vänta istället för att mata med frågor.


Övning: Lägg in barnstund varje eller varannan dag. Bestäm i förväg hur lång tid detta ska vara. Använd råd från barnstunden (ovan) i situationen där ni brukar umgås.
Har du lite äldre barn, prova gärna använda spegling och ställ öppna frågor.



Jag upptäckte att om jag har en 15-30 minuter barnstund när vi kommer hem efter arbete / förskola med min son så får jag en lugn sällskap eller ro att laga middag sedan. Då sonen kan leka själv eller vara med i matlagningen. Och jag låter honom alltid styra, de räcker att jag bara finns där och sätter ord på hans lek. Det här metoden har förändrat våra matlagningsstunder otroligt mycket :) En vinn vinn situation!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar