tisdag 8 maj 2012

Livet på nätet - föreläsning

Igår var jag på föreläsning som kallades Livet på nätet. De var en från kommunens Stödcentrum för unga brottsoffer som höll i föreläsningen:

"Som vuxna är vi oftast turister på nätet, men vem guidar bäst våra barn upp till 10 år? Är det bara dåligt för att det görs på nätet? Vilka web sidor kan de vara bra att veta om? Hur sätter man gränser för dataspel?"

Föreläsningen var otroligt informativ och nyttig att se fakta och statistik hur faktiskt nätlivet är idag. Tidigare kunde man som förälder göra begränsningar med så kallade föräldrakontroll på datorn, men idag har du ju även "dator" på mobilen och där med så har gränserna blivit svåra att sätta. Hon pratar mycket om de sociala livet på nätet, hur viktigt det är vara med och se vad barnen gör och få dem att förstå vilka konsekvenser som kan få av fel användande av Internet. Barnen kanske inte förstår att så fort du lagt ut bilder på facebook så är dem inte dina längre, det är facebook som äger dem. Barnet kanske inte förstår att om du inte fixar till sekretess inställningar så är det bara inte dina vänner som ser dina statusar utan även vänners vänner. De kanske inte förstår att offentlig profil är profil där alla kan se dig!

Hon uppmuntrar oss vuxna att vara nyfikna, vara nyfikna på vilka spel barn spelar, vara nyfikna på sociala medier, vara nyfikna på vad barn tänker om olika saker. Barn har mycket oftare idag ont i magen och mår dåligt, då de blir utsätta på annat sätt för osynlig "mobbning". Man kan ha ont i magen för att man tror att andra har så mycket roligare än jag eller har fler vänner än jag. Barnen kan läsa statusar som de tolkar fel osv. Vi ska inte säga att internet är något dåligt, men det otroligt viktigt att förklara för barnen hur man selekterar informationen därifrån och gör sig inte för synlig.

Vi diskuterar även stress som både tv-spel, tv och internet kan skapa. Å vikten av mobiltelefoner, hur många barn har svårt att släppa kontrollen ifa man missat något "viktigt". Hur viktigt det är att få barn som vuxna koppla ner sig. En föreslog elektronik fri dag och de skulle kanske inte vara så dumt för oss vuxna heller om man tänker efter!

Vi diskuterade även vikten av vilka spel barn ska spela och att de finns en anledning varför spel har rekomendations ålder på. Dock självklart vissa barn är mer mognare än andra och klarar utmärkt att spela äldre barnen spel, de får man ju så klart ta från fall till fall. Dock köp inte spelen bara för att barnet tycker det, läs vad spelet handlar om, ta reda på vad andra vuxna tycker om det och se vad andra har skrivit om spelet på nätet. Spela gärna med ditt barn spelet så att du vet vad ditt barn pysslar med. Glöm inte bort att vissa spel har "extra kostnader" då man kan köpa till mer tillbehör osv. Bli inte överaskad utan läs på! JA det finstilta! I världen använder man även gemensamma symboler för spel, som du kan se på bilden nedan!


Hon rekommenderade de som har små barn att göra sig redan från början nyfiken och delaktig i allt som har med barnens Internet och spelande att göra, för på de vis blir de aldrig något onaturligt sen när de blir stora, man är inte då en jobbigt förälder som snokar. Utan då är barnet van att ha med sina föräldrar i det man gör. Exempelvis Hockey är en av de sport där man fortfarande vid 17 års ålder tycker inte att de är konstigt att man har sina föräldrar med då man har det redan från början när man var liten.

Otroligt intressant föreläsning som gav även fundering till sin egen Internet användande! Dags att kanske börja fundera hur man "beter" sig i sociala medier och börja vara mer nyfiken på allt!

Tips på bra sidor att besöka för alla som har med barn att göra:

www.statensmedierad.se
www.mediebarn.se
www.pegi.info
www.barnperspektivet.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar